Owsiane bułeczki
0,5 kg mąki pszennej
0,2 kg maki owsianej
pół szklanki płatków owsianych (lepsze błyskawiczne)
2 szklanki mleka (ciasto powinno być tak gęste, aby bułeczka przy wyrastaniu zachowała swój kształt)
łyżeczka / półtorej soli
łyżka miodu (może być wielokwiatowy)
1 op. + trochę drożdży instant (ok. 10g)
Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy wolne ciasto. W razie konieczności dosypujemy nieco mąki lub dolewamy mleka. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ale nie może zbyt mocno przyklejać się do rąk. Z wyrobionego ciasta formujemy wielka kulę, wkładamy do miseczki, nakrywamy folią (ciasto wtedy szybciej rośnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek i kroimy go na 16 równych kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek. Surowe bułeczki układamy na blasze. Każdą smarujemy pędzlem maczanym w wodzie i posypujemy płatkami owsianymi. I ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C. Bułeczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Fot. Ciotka Chichotka |
Polecam do masełka, domowego dżemu wiśniowego i miodu :)) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz