Ponieważ o zbiorach ziół nie ma na razie co marzyć, sięgam po mrożonki. Na przykład po taką pokrzywę - sparzoną wrzątkiem i zamrożoną w porcjach na raz. Idealna jest do pożywnej zupy albo... innych dań. Ostatnio postanowiłam przygotować z nią pierogi.
40 dkg mąki typ 450
szczypta soli
gorąca woda
Szybko zagniatamy ciasto z podanych składników i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie można lepić pierogi.
Farsz z pokrzywy i twarogu
25 dkg sparzonej pokrzywy
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
25 dkg twarogu półtłustego
Pokrzywę z przyprawami dusimy na maśle około 40 minut. Po wystudzeniu dodajemy do niej twaróg i dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie nakładamy na krążki rozwałkowanego ciasta i lepimy pierogi. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy kilka minut.
[fot]
Pierogi podajemy polane stopionym masłem lub skwareczkami i z dodatkiem wyrazistej sałatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz