O etnograficznym kucharzeniu i wsiowych eksperymentach w miejskiej kuchni
środa, 19 lutego 2020
Wiosna w lutym
Niby dopiero luty a jedzenie już rośnie ;) Pora zrobić przegląd ziołowej spiżarni i już teraz zadbać o papierowe torby i szklane opakowania - przydadzą się już niedługo! O ile nie wróci zima.
Od górnego zdjęcia: jasnota, ziarnopłon, gwiazdnica, pokrzywa i czosnaczek. Wszystkie jadalne, choć jasnota w mojej ocenie niezbyt smaczna i można sobie z niej od czasu do czasu zrobić herbatę.
U nas jeszcze nie rosną, bo to Pogórze...
OdpowiedzUsuńTutaj rosną nie na wszystkich znanych mi stanowiskach. Miejscami jest już całkiem bogato a gdzie indziej pustki :)
UsuńCzy znajde gdzies nazwy i do czego mozna uzyc. Boje sie ze nazrywam jakies trujace zieleniny
OdpowiedzUsuńOd górnego zdjęcia: jasnota, ziarnopłon, gwiazdnica, pokrzywa i czosnaczek. Wszystkie jadalne, choć jasnota w mojej ocenie niezbyt smaczna i można sobie z niej od czasu do czasu zrobić herbatę.
Usuń