Jako, ze to potrawa wybitnie nieskomplikowana, zatem dodatki do niej musza być niezwykle prosto przygotowane. Najlepiej smakują ziemniaki z wody podawane na gorąco w całości, w mundurkach lub pieczone (w piekarniku i w ognisku!). Parę minut i zupa gotowa :) Ale, żeby ją przygotować trzeba przede wszystkim kupić śledzie z mleczem. W dobrych sklepach rybnych uda się takie śledziki kupić, bo w marketach i sklepach wielobranżowych raczej nie :) A zatem dobry solony śledź z mleczem:
To coś wystające z tuszki śledzia to właśnie mlecz. Trzeba je wyjąć z wymoczonych tuszek i pierwszy etap przygotowywania zupy mamy za sobą. Potrzebne takie 2-3 mlecze, dwie drobno posiekane cebule (pyszna jest czerwona cebula) i kubek śmietany 18 procentowej.
Posiekaną cebulę i mlecze zaparzamy w rondelku zalewając je dwiema szklankami wody. Po około 15 minutach wyjmujemy mlecze i przecieramy je do wody z cebulą, w której były parzone. Następnie wlewamy 200-250ml śmietanki i mieszamy. I już :) Zupę podajemy schłodzoną do temperatury pokojowej. Dodatki, czyli ziemniaczki powinny być gorące :)
Woda ze śledzia
Mlecze z 3 śledzi solonych
2 cebule
450ml wrzątku
200-250ml śmietany 18%
Pieprz mielony i szczypiorek do dekoracji
Mlecze wraz z posiekaną cebulą zalewamy wrzątkiem. Po około 15 minutach wyjmujemy mlecze i przecieramy je do wody w której się parzyły. mieszamy ze śmietaną. Zupę dekorujemy świeżo mielonym pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Podajemy z ziemniakami z wody, gotowanymi w mundurkach lub pieczonymi. Pycha!
Ciotka Chichotka zjadła z apetytem :))))
Fot. Ciotka Chichotka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz