niedziela, 14 kwietnia 2019

Krem z buraczków

Bardzo lubię zupy w postaci kremów. Takie małe co nieco, gorące i przy tym pełne smaku. Preferuję te nieskomplikowane, których przygotowanie wymaga dosłownie kilkunastu minut. Zawsze też warto mieć przygotowany zapas esencjonalnego rosołu lub wywaru warzywnego w lodówce.

Na krem z buraczków potrzebujemy:

0,6 kg buraczków ćwikłowych
0,7 l rosołu lub wywaru z warzyw
4 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
4 łyżeczki śmietany
świeża rzeżucha
sól, pieprz

Buraczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną miksujemy i podlewamy rosołem lub wywarem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, rzeżuchę siekamy. Krem rozlewamy do miseczek. Każdą porcję ozdabiamy kleksem gęstej śmietany, obsypujemy prażonym ziarnem i rzeżuchą.




Z podanej ilości składników otrzymamy danie dla 4-5 osób. Nie jest ono jakoś przesadnie sycące, ale potrafi zaspokoić pierwszy głód. Polecam jako zupę w ramach obiadu dwudaniowego ;)


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz