piątek, 19 kwietnia 2019
Babeczki waniliowe
Co trzeba zrobić, kiedy przyjeżdżają goście zza granicy? Wypatrzyć rdestowiec i upiec babeczki ;) Całe szczęście mamy odpowiednia pogodę i rdestowiec rośnie jak na drożdżach. I dobrze, bo nie warto ścinać go na zapas. Nie nadaje się do mrożenia, w lodówce nieładnie wiotczeje i traci jędrność. Najdogodniej jest ściąć go tyle, ile akurat potrzebujemy.
W domu dokładnie go myjemy pod bieżąca wodą i obieramy z wierzchniej skórki podobnie jak rabarbar. Tniemy na kawałki o potrzebnej długości i... tu dajemy się ponieść fantazji.
Ja postanowiłam tym razem upiec babeczki waniliowe, ponieważ potrzebowałam szybkiego deseru i na tyle prostego w przygotowaniu, żeby nie zajęło mi to zbyt wiele czasu.
Babeczki waniliowe z rdestowcem
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 małej puszki mleka kokosowego
1/2 laski wanilii lub 1 małe opakowanie cukru waniliowego
12 łyżeczek cukru
1/2 szklanki mleka (dolewać do ciasta, gdyby było zbyt suche)
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego (w przypadku użycia mleka kokosowego o niskiej zawartości tłuszczu)
1/2 łyżeczki sody
około 1 litra oczyszczonego, pokrojonego w krążki rdestowca
Z podanych składników miksujemy ciasto, które powinno mieć gęstość ciasta na racuchy. Mieszamy dokładnie je z łodygami rdestowca pokrojonymi w talarki o grubości około 0,5 centymetra. Odstawiamy ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło i przekładamy do foremek na niewielkie babeczki. Z podanych składników wyjdzie ich około 12-14 sztuk. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Po wystudzeniu - posypać babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem ukręconym z jednego białka, czterech łyżek cukru pudru i jednej łyżki soku cytrynowego. Jeżeli babeczki lukrujemy, nalezy je później wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.
Lista składników potrzebnych do upieczenia babeczek wydaje się dość długa, ale - przynajmniej we Wsiowej Kuchni - te składniki są zawsze. Poza rdestowcem oczywiście. No, ale skoro już pozwolił się znaleźć?.. ;)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz