mal. W. Boratyński, lata 30-te XX w. |
ŻUR 1
1,3 kg mąki żytniej razowej
3,5 l przegotowanej wody (ok.40-50 stopni Celcjusza),
1,2 ząbki czosnku
Rozcieńczyć mąkę wodą w dużym garncu, dodać posiekany czosnek. Garniec obwiązać czystą szmatką i ostawić w ciepłe miejsce na parę dni.
ŻUR 2
10 dag żytniej mąki razowej
0,5 l przegotowanej ciepłej wody
dwie łyżki zsiadłego mleka
Wymieszać w garnuszku lub w słoju. Słój obwiązać czystą szmatką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce do ukiszenia.
Żur jest gotowy, kiedy ma przyjemny zapach i kwaskowy smak :) Mniam :)
Pocztówka ze zbiorów Ciotki Chichotki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz