sobota, 30 listopada 2013

Drożdżowiec z kremem czekoladowym

Wieczorem we Wsiowej Kuchni pachniało ciastem drożdżowym i czekoladą. Ciotka Chichotka zainspirowała się przepisem znalezionym TUTAJ. Jednakże użyła więcej mąki (ok. 75 dkg), jedno opakowanie suszonych drożdży i dodała otartą z cytryny skórkę. Do pieczenia wykorzystała tortownicę o średnicy 26 cm. Jeżeli chcemy, aby ciasto po upieczeniu było wyraźniej uformowane w gwiazdę, należy użyć większej formy a placki wałkować cieńsze.


Typowo wsiowe, nieprofesjonalne :))) Fot. Ciotka Chichotka

Upieczono zatem ciasto wsiowe, bo drożdżowe, ale świąteczne, bo z dodatkiem kremu czekoladowego. Czekoladę z powodzeniem można zastąpić masą makową lub kremem orzechowym - będzie nie tylko świątecznie, ale i zimowo.

Potraktować polewą? Fot. Ciotka Chichotka

Ciasto baaardzo szybko zostało zjedzone. Nawet nie zdołano przygotować polewy, bo... Natychmiast i łakomie je pokrojono :)


Fot. Ciotka Chichotka

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz