Fot. Ciotka Chichotka |
0,5 kg maki pszennej typ 750
0,25 kg mąki żytniej typ 720
0,3 kg zakwasu żytniego
3 łyżeczki soli
0,4 kg jogurtu
0, 3 l ciepłej, przegotowanej wody
Z podanych zagnieść ciasto, w razie konieczności podsypać mąka. Ciasto powinno być elastyczne i nie może zanadto przywierać do rąk. Podłużny koszyk (na chleb 1 kg) smarujemy olejem i grubo obsypujemy mąką (może być zwykła pszenna typ 550). Z ciasta formujemy na stolnicy lub blacie gruby wałeczek długości koszyka i przekładamy do niego. Ciasto z wierzchu również obsypujemy mąką, w raz z koszykiem owijamy folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C i wysypujemy wyrośnięty chleb na blachę. Pieczemy około 35 minut - w tym czasie chleb jeszcze podrośnie. Po 15 minutach można w piekarniku temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz