wtorek, 12 listopada 2013

Chleb z koszyka

Do Wsiowej Kuchni trafiły koszyki do wyrostu chleba. ciotka Chichotka miała wątpliwości, czy rzeczywiście uda się chleb bezproblemowo z takiego koszyka wyjąć, czy aby nie straci kształtu i wyrośnie jak trzeba?.. Czy nie poobsycha podczas wyrastania? Zawinąć w ściereczkę czy w folię? Koszyki zakupiono trzy: na chleby różnej wielkości i kształtu. Tym razem wybór padł na koszyk podłużny.


Fot. Ciotka Chichotka
Chleb na zakwasie z koszyka

0,5 kg maki pszennej typ 750
0,25 kg mąki żytniej typ 720
0,3 kg zakwasu żytniego
3 łyżeczki soli
0,4 kg jogurtu
0, 3 l ciepłej, przegotowanej wody

Z podanych zagnieść ciasto, w razie konieczności podsypać mąka. Ciasto powinno być elastyczne i nie może zanadto przywierać do rąk. Podłużny koszyk (na chleb 1 kg) smarujemy olejem i grubo obsypujemy mąką (może być zwykła pszenna typ 550). Z ciasta formujemy na stolnicy lub blacie gruby wałeczek długości koszyka i przekładamy do niego. Ciasto z wierzchu również obsypujemy mąką, w raz z koszykiem owijamy folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C i wysypujemy wyrośnięty chleb na blachę. Pieczemy około 35 minut - w tym czasie chleb jeszcze podrośnie. Po 15 minutach można w piekarniku temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz