Wędrując ugorami nie mijajmy obojętnie dzikich ziół i tych, które zostały "wymeldowane" z dotychczasowego miejsca pobyty przez właścicieli ogrodów. Znajdując i zbierając po kilka gałązek różnych ziółek można skomponować całkiem niebanalną i bardzo smakowitą przyprawę do pieczonych i smażonych warzyw oraz mięsa. Polecam :)
Przyprawa ziołowa do mięs i warzyw grillowanych
10 dkg soli, 1 łyżka czarnego pieprzu, po 2 łyżki suszonej,
pokruszonej pokrzywy, suszonego
bluszczyku kurdybanka, majeranku, cząbru, tymianku i szczypiorku, 4 wysuszone kwiatostany
chrzanu.
Sól mielimy wraz z wysuszonymi ziołami i przechowujemy w
szczelnym pojemniku. Używamy jako
posypkę do smażenia mięsa i grillowania warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz