Co zrobić z wiśni poza kompotem, sokiem, nalewką, dżemem, powidłami i całą masą innych przetworów? Może musztardę? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Musztarda wiśniowa
70 dag lipcowych wiśni
4 dag białej gorczycy
2 dag czarnej gorczycy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki octu jabłkowego
4 goździki
8 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
duży liść laurowy
Wiśnie opłukać, wydrylować i zblendować. Nadmiar soku można odlać i w razie potrzeby dodać później do octu. Gorczyce zmielić w młynku i dodać do owocowej pulpy. Ocet gotować przez kilka minut wraz z przyprawami - można dolać soku, jeżeli podczas gotowania odparowała woda. Przecedzony ocet dodać do wiśniowo-gorczycowej pulpy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawiać musztardę pieprzem, solą lub dolać odrobinę octu. Następnie musztardę przekładamy do niewielkich słoików i pasteryzujemy kilka minut. Gotowe!
70 dag lipcowych wiśni
4 dag białej gorczycy
2 dag czarnej gorczycy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki octu jabłkowego
4 goździki
8 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
duży liść laurowy
Wiśnie opłukać, wydrylować i zblendować. Nadmiar soku można odlać i w razie potrzeby dodać później do octu. Gorczyce zmielić w młynku i dodać do owocowej pulpy. Ocet gotować przez kilka minut wraz z przyprawami - można dolać soku, jeżeli podczas gotowania odparowała woda. Przecedzony ocet dodać do wiśniowo-gorczycowej pulpy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawiać musztardę pieprzem, solą lub dolać odrobinę octu. Następnie musztardę przekładamy do niewielkich słoików i pasteryzujemy kilka minut. Gotowe!
Spróbujcie z drobiem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz