sobota, 6 lipca 2013

Drożdżowiec dyniowaty

"GDY SUKMANA GRANATOWA
I CZAPECZKA BARANKOWA
A W KUBRACZKU JEJMOŚĆ CHADZA
TO SĄ LUDZIE Z POD SIERADZA ..."

Dziś we Wsiowej Kuchni pachnie ciastem drożdżowym i dynią. Przepis został zaczerpnięty z opowieści rodzinnych i okolic Widawy :) Warto sobie takie ciasto upiec, bo jest pyszne i zdrowe.

Placek z dynią

ok. 70dkg mąki pszennej
ok. 30 dkg przecieru z dyni lub 50dkg dyni świeżej i startej na tarce z grubymi otworami
3/4 szklanki cukru
1,5 paczki suszonych drożdży
2 czubate łyżki masła
szklanka mleka
łyżeczka płaska soli

Fot. Ciotka Chichotka

Z podanych składników wyrabiamy dość luźne ciasto. Na samym końcu dodajemy stopione, ale letnie masło. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. podczas gotowania przy kuchni, zimą - w pobliżu kaloryfera. Ponownie wyrabiamy i przekładamy do dużej blachy. Kiedy wyrośnie, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150st i pieczemy kolejne 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową. Smacznego!



Przedwojenna pocztówka z albumu Ciotki Chichotki; WYD. SALON MALARZY POLSKICH, KRAKÓW






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz