fot. Ciotka Chichotka |
niedziela, 27 października 2013
Dynia w słoiku
Ciotce Chichotce ostatnio brakuje czasu, nie chciałaby jednak przegapić sezonu na dynie i zapobiegliwie pakuje ją w słoiki. Kiedy czasu na eksperymenty będzie więcej, dyni we Wsiowej Kuchni nie zabraknie. Ciotka Chichotka pracowicie dynie obiera, trze na tarce o grubych oczkach, surową ciasno upycha w słoikach o różnej pojemności i pasteryzuje około 40 minut. Oczywiście przed zakręceniem słoika nie zapomina o wsypaniu płaskiej, małej łyżeczki niejodowanej soli.
Tak przygotowane przetwory można wykorzystać jako składnik zup "na słodko" i "na słono", dodatek do pieczenia pieczywa i ciast oraz do smażenia słodkich i pikantnych placków. Z powodzeniem zastępuje świeżą dynię. Podczas wekowania dynia puszcza sok, zatem nie trzeba do niej dolewać wody a później doskonale się przechowuje. Same zalety.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz