Fot. Ciotka Chichotka |
2 szklanki miodu
2 szklanki cukru
kostka masła
1 kg mąki
4 jajka
szklanka mleka
dwie łyżeczki sody
dwie torebki przyprawy do piernika
sól
polewa:
pół kostki masła
trzy łyżki śmietany 30%
trzy łyżki cukru
4 łyżki kakao
Miód z cukrem i masłem zagotować i wystudzić. Wyrabiać stopniowo dodając jajka, mąkę i sól. Na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku i przyprawę do piernika (można ją także zagotować wraz z miodem). Ciasto odstawić do lodówki na dwa miesiące. Następnie wyłożyć do formy i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu odwinąć z folii, przekroić na cztery blaty, posmarować je domowymi powidłami i złożyć razem, delikatnie dociskając. Przygotować polewę czekoladową. Posmarować nią całe ciasto i obsypać skórką pomarańczową oraz siekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz