Fot. Ciotka Chichotka |
250g mąki żytniej typ 720
125g mąki pszennej typ 750
50g mąki żytniej razowej
50g mąki pszennej typu Graham
50g mąki ze słodu pszennego
2 płaskie łyżeczki soli
1 op. drożdży suszonych
300g wody
Z podanych składników przygotowujemy stosunkowo luźne, niezbyt twarde ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Podczas wyrabiania w razie konieczności dodajemy garść, dwie mąki żytniej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i układamy w małej foremce wysmarowanej zwykłym olejem i wysypanej grubo mąką (uchroni to skórkę przed przypaleniem).
Ponownie odstawiamy chlebek do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200st., wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180st. Pieczemy jeszcze 30-40 minut. Co jakiś czas smarujemy powierzchnię chlebka wodą - dzięki temu zabiegowi uzyskamy chlebek ze złotą, chrupiącą lecz niezbyt grubą skórką. Po tym czasie chlebek wystawiamy, wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.
Fot. Ciotka Chichotka |
Fot. Ciotka Chichotka |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz