środa, 18 lipca 2018

Ziołowa mieszanka przyprawowa


Wędrując ugorami nie mijajmy obojętnie dzikich ziół i tych, które zostały "wymeldowane" z dotychczasowego miejsca pobyty przez właścicieli ogrodów. Znajdując i zbierając po kilka gałązek różnych ziółek można skomponować całkiem niebanalną i bardzo smakowitą przyprawę do pieczonych i smażonych warzyw oraz mięsa. Polecam :)






Przyprawa ziołowa do mięs i warzyw grillowanych

10 dkg soli, 1 łyżka czarnego pieprzu, po 2 łyżki suszonej, pokruszonej pokrzywy,  suszonego bluszczyku kurdybanka, majeranku, cząbru, tymianku i szczypiorku, 4 wysuszone kwiatostany chrzanu.

Sól mielimy wraz z wysuszonymi ziołami i przechowujemy w szczelnym pojemniku.  Używamy jako posypkę do smażenia mięsa i grillowania warzyw.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz