niedziela, 22 grudnia 2019

Sos z płomiennicy do kaszy gryczanej


Taka niespodzianka! I to tuż przed świętami. Cieszę się bardzo, bo będę mogła podać na stół nietypowe danie: smakowity sosik z zielonym pieprzem. Ponieważ ten sosik świetnie smakuje z kaszą gryczaną, zatem trafi na świąteczny stół.





Sos z płomiennicą do kaszy

25 dkg kapeluszy płomienicy zimowej
Trzy łyżki oleju
1 cebula (średniej wielkości)
0,5 litra rosołu lub bulionu z warzyw
łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany 18%
kilkanaście ziaren zielonego pieprzu
sól

siekany szczypiorek do posypania dania



Cebulę drobno posiekać i w rondelku lekko zrumienić na rozgrzanym oleju. Kapelusze płomienicy opłukać, dobrze osączyć, dodać do cebuli. Podlać rosołem, dodać ziarenka pieprzu, w razie konieczności sól i dusić do momentu rozgotowania cebuli i zredukowania rosołu o około 10%. Przed dodaniem grzybów, można wcześniej po prostu cebulę w rosole zmiksować, ale mnie smakuje sos przygotowany tym pierwszym sposobem. Po około pół godziny wymieszać łyżkę mąki ze śmietaną, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, aby nie pojawiły się grudki i zagotować. Sos podajemy z kaszą gryczaną, na gorąco.






Smacznego!




3 komentarze:

  1. Pysznie!
    Jak tylko spotkam płomienicę...
    Wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te grzybki... niestety, na darmo wypatruję ich u nas w czasie spacerów :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten rok jest trudny dla grzybów. Nie było opadów, ani deszczu ani śniegu. Płomienica potrzebuje wilgoci tak jak smardze ktore tedaz powinny rosnąć a nie ma

      Usuń