wtorek, 12 listopada 2013

Podpłomyk z cebulą

Dziś znów pachnie pieczywem. Tym razem we Wsiowej Kuchni przyszła pora na smaczne podpłomyki z cebulą.

Podpłomyki drożdżowe z cebulą

25 dag mąki chlebowej pszennej typ 750
1 szklanka mąki pszennej typ 550
pół szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli
pół opakowania drożdży suszonych

1 średnia cebula
przecier pomidorowy lub keczup
olej

Z mąki chlebowej, wody, soli i drożdży zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania podsypywać ciasto mąką typu 550. W razie konieczności dolać nieco więcej wody. Ciasto powinno łatwo urabiać się i nie kleić się do dłoni, ale też nie powinno być zbyt twarde - ma być miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Z każdej formujemy płaski placek, którego wierzch smarujemy przecierem pomidorowym lub keczupem i obficie posypujemy zeszkloną na patelni cebulą. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut do lekkiego zrumienienia (ok. 170 st.C z termoobiegiem) i... zjadamy ze smakiem :)

Fot. Ciotka Chichotka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz