środa, 7 maja 2014

Suszenie kwiatu kasztanowca

We Wsiowej Kuchni trwa suszenie kwiatów kasztanowca zwyczajnego. Będą doskonałym dodatkiem zdrowotnej herbatki (3-4 suszki na kubek napoju) i posłużą do przygotowania naparu kąpielowego, który wygładza skórę, uszczelnia naczynia krwionośne, likwiduje obrzęki, odpręża. Hm... Kto wie, może zostanie wyprodukowany wyciąg alkoholowy do smarowania przepracowanych mięśni nóg? :) Zobaczymy. Na razie, póki kasztanowiec kwitnie, trzeba zbierać surowiec w odludnych miejscach, poza miastami i z daleka od często użytkowanych dróg czy fabryk.


Fot. Ciotka Chichotka



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oberwać z szypułek, rozłożyć cienką warstwą na sitach i albo postawić w pobliżu źródła ciepła (piec, kaloryfer), albo użyć suszarki do suszenia grzybów. Suszymy w temperaturze ok. 25-30 stopni. Kwiaty schną szybko. Dobrze ususzone nie tracą barwy i włąściwości :)

      Usuń