poniedziałek, 26 czerwca 2017

Krupnik z chmielem


To kolejny pomysł na wykorzystanie niewielkiej ilości pędów chmielu :) Postanowiłam sprawdzić jak chmiel będzie komponować się w zupie. I tym razem wybrałam najprostszy przepis z możliwych, czyli krupnik na rosole. Okazało się, że chmiel i w krupniku smakuje świetnie, zatem z czystym sumieniem mogę go polecić do zup.






Krupnik z chmielem

litr rosołu
4 młode ziemniaki
garść młodych pędów chmielu
kawałek marchewki (może być z rosołu)
3 łyżki kaszy jęczmiennej
pół szklanki mleka
łyżka masła
dwie łyżki siekanego szczypiorku
sól, pieprz

Szczytowe pędy chmielu opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą zagotować, dodać startą na tarce marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę, dolać rosół. Gotować do miękkości. Dolać mleko, doprawić solą i pieprzem, jeszcze zagotować. Następnie garnek zestawić, wsypać szczypiorek i dodać masło. Podawać na stół z dodatkiem żytniego pieczywa.



Smacznego!





2 komentarze:

  1. Lubię krupnik to i z chmielem może być, ciekawa kompozycja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę tylko pamiętać, aby ścinać tylko same szczyty jakieś 15-18 cm, bo generalnie pędy chmielu są włókniste :) Życzę smacznego!

      Usuń