poniedziałek, 4 września 2017

Słodki chleb dyniowy


Sezon na dynie właśnie rozpoczyna się. U mnie niedawno zagościła dynia całkiem okazała i ponieważ była zbyt okazała, trafiła jako mus do słoików na zaś. Ale niestety jeden słoik się zbuntował, postanowiłam zatem natychmiast niepokorny przetwór wykorzystać. A że akurat zabrakło mi chleba, zdecydowałam, że upiekę chleb :)



Słodki chleb dyniowy


1 szklanka musu z dyni
ok. 0,75 kg mąki pszennej najlepiej bułkowej (typ 650)
1 łyżeczka soli
5 łyżek cukru
3 łyżki stopionego masła
ok. 1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 dag świeżych drożdży
1 garść rodzynków


Wszystkie składniki poza musem przełożyć do miski, delikatnie wymieszać. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i także wlewamy do miski. Kiedy drożdże zaczynają rosnąć, dodajemy mus i wyrabiamy ciasto, w razie konieczności dodajemy mąkę. Ciasto nie powinno być twarde, ale także nie może być zbyt luźne. Ostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze raz, przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką i ponownie odstawiamy. Kiedy wyrośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy około 40 minut.






Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz