niedziela, 1 października 2017

Ciasteczka marchewkowo-owsiane

Dziś proponuję ciasteczka marchewkowo-owsiane - wytrawne i chrupiące - jako świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasteczka upiekłam z dodatkiem orzechów włoskich (tym razem wykorzystałam świeżo zebrane i obrane z gorzkiej skórki) oraz mielonego kardamonu, który nadał ciasteczkom wyjątkowego aromatu. Uwaga, tego rodzaju ciastka piekę zazwyczaj na smalcu. Oczywiście można użyć tłuszczu roślinnego, choć smak będzie już nieco inny.




Ciasteczka marchewkowo-owsiane


20 dkg mąki owsianej
20 dkg płatków owsianych górskich uprażonych na suchej patelni
2 marchewki starte na drobno
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
2 łyżki smalcu
2 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody

Mąkę, wystudzone płatki owsiane, smalec, startą marchew, orzechy, przyprawy, sodę, cukier, śmietanę oraz żółtka wymieszać. Z białek ubić pianę i wmieszać ją do ciasta. Powinno ono być półtwarde, tak, aby można było z niego formować w dłoniach kuleczki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem i rozgniatać na niezbyt cienkie, okrągłe placuszki. Wstawić do piekarnika nagranego do temperatury 180 stopni i piec aż się lekko zarumienią.


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz