poniedziałek, 11 lutego 2019

Zupa marchewkowa z winem ryżowym



Marchew to jedno z moich ulubionych warzyw. Sprawdza się w zupach, surówkach, sałatkach. Jest świetnym dodatkiem do ciasta chlebowego, słodkich deserów, pierników. Soki marchewkowe są fantastycznie orzeźwiające a kwasy a nawet... wina... Pyszności :) No cóż. Nic dziwnego, że po dłuższym poszukiwaniu oznak zbliżającej się wiosny nabrałam dziś apetytu na marchewkę właśnie.  I ugotowałam danie proste, szybkie i smakowite.

Zupa marchewkowa z winem

1 litr wywaru mięsno-warzywnego, warzywnego lub rosołu
35 dkg oczyszczonej marchewki
200 ml mleka kokosowego
100 ml wina ryżowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżka mielonego imbiru
sól, pieprz, siekana natka pietruszki

Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w rosole z imbirem i kuminem. Miksujemy i dolewamy wino. Gotujemy dalej około 5 minut, cały czas mieszając, następnie wlewamy mleko kokosowe i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zestawieniu garnka z ognia wsypujemy siekaną natkę i krasimy zupę olejem kokosowym. Podajemy ją z grillowanym pieczywem.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz