środa, 29 maja 2013

Krem ze szparagów

Wsiowa kuchnia i szparagi? A dlaczego nie? :) Odrobina luksusu i nowego smaku każdemu dobrze robi. Dziś kolacja światowa, czyli zupa szparagowa... wsiowa.


Fot. Ciotka Chichotka


Krem ze szparagów

1,5 l rosołu
0,5 kg szparagów (lepsze zielone)
dwa ziemniaki
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
sól, pieprz czarny, cukier - do smaku
nać kolendry
bułka na grzanki lub groszek ptysiowy




Ziemniaki i szparagi obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy w rosole do miękkości. Całość przecieramy przez sito lub miksujemy. Z mąki i masła przygotowujemy na patelni zasmażkę i łączymy z zupą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Krem podajemy na talerzach lub w kokilkach z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego, obficie posypany siekaną kolendrą.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz