sobota, 10 sierpnia 2013

Bułeczki owsiane

Ostatnio, żeby czasu nieco zaoszczędzić, Ciotka Chichotka zaopatruje się u sprzedawców oferujących dostawę zakupionego towaru :)) I właśnie ostatnio dowieziono, pośród innych produktów,  mąkę owsianą - zaledwie kilogram, do testów i eksperymentów. Na pierwszy ogień we Wsiowej Kuchni zapachniało owsianymi bułeczkami. Smacznymi i prostymi w wykonaniu.

Owsiane bułeczki

0,5 kg mąki pszennej
0,2 kg maki owsianej
pół szklanki płatków owsianych (lepsze błyskawiczne)
2 szklanki mleka (ciasto powinno być tak gęste, aby bułeczka przy wyrastaniu zachowała swój kształt)
łyżeczka / półtorej soli
łyżka miodu (może być wielokwiatowy)
1 op. + trochę drożdży instant (ok. 10g)

Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy wolne ciasto. W razie konieczności dosypujemy nieco mąki lub dolewamy mleka. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ale nie może zbyt mocno przyklejać się do rąk. Z wyrobionego ciasta formujemy wielka kulę, wkładamy do miseczki, nakrywamy folią (ciasto wtedy szybciej rośnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek i kroimy go na 16 równych kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek. Surowe bułeczki układamy na blasze. Każdą smarujemy pędzlem maczanym w wodzie i posypujemy płatkami owsianymi. I ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C. Bułeczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia.


Fot. Ciotka Chichotka


Polecam do masełka, domowego dżemu wiśniowego i miodu :)) Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz