poniedziałek, 1 czerwca 2015

Szybki obiad: zupa i chleb gryczany

Zrobienie szybkiego obiadu to często konieczność. szczególnie teraz, w porze prawie letniej, kiedy jest masa rzeczy do zrobienia i kusi pobyt na świeżym powietrzu. Tłuste sosy i mięsa - to zdecydowanie nienajlepszy wybór. Lepiej przygotowywanie i spożywanie takich dań pozostawić na ciężkie mrozy. We Wsiowej Kuchni znów zapachniało kurdybankiem :)


Fot. Ciotka Chichotka


Na obiad została podana zupa pieczarkowa i chleb gryczany. Na zupę potrzebne są: litr rosołu, pół kilograma pieczarek, obrany i pokrojony w kostkę ziemniak, garść świeżo posiekanego kurdybanka, sól i pieprz. Pieczarki podsmażamy na maśle, zalewamy rosołem i gotujemy kilka minut. Dodajemy zioła, sól i pieprz do smaku. I już. Zupa gotowa. Można zagęścić, zabielić, zaciągnąć żółtkiem - jak kto woli.

Na chleb potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej chlebowej (typ 750), 15 dkg mąki gryczanej, dwie płaskie łyżeczki soli, 330 ml wody i 8 g suszonych drożdży. Składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (będzie się kleić do rąk) i przekładamy od razu do foremki do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy ustawienie termostatu do  170 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Wystudzić chleb w formie.

Ot, cała filozofia. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz