poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierogi z pokrzywą i twarogiem

Obowiązki zawodowe trochę odciągnęły mnie od eksperymentowania w kuchni. Spadł śnieg i dłuższe wypady w teren na razie nie wchodzą w grę. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) W międzyczasie powstają swetry, czapki i szaliki, kiszą się różne kiszonki na bieżące potrzeby, lepię ziołowe pierogi, piecze się chleb, pyka wino a Wsiowy Pies chrapie - zatem w sumie sporo się dzieje i na nudę nie narzekam.




Ponieważ o zbiorach ziół nie ma na razie co marzyć, sięgam po mrożonki. Na przykład po taką pokrzywę - sparzoną wrzątkiem i zamrożoną w porcjach na raz. Idealna jest do pożywnej zupy albo... innych dań. Ostatnio postanowiłam przygotować z nią pierogi.


Ulubione ciasto pierogowe

40 dkg mąki typ 450
szczypta soli
gorąca woda 

Szybko zagniatamy ciasto z podanych składników i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie można lepić pierogi.


Farsz z pokrzywy i twarogu

25 dkg sparzonej pokrzywy
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku

25 dkg twarogu półtłustego


Pokrzywę z przyprawami dusimy na maśle około 40 minut. Po wystudzeniu dodajemy do niej twaróg i dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie nakładamy na krążki rozwałkowanego ciasta i lepimy pierogi. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy kilka minut.

[fot]


Pierogi podajemy polane stopionym masłem lub skwareczkami i z dodatkiem wyrazistej sałatki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz