niedziela, 26 marca 2017

Sałata z ziarnopłonu i kurczaka

Fantazji z ziarnopłonem ciąg dalszy. Dziś zaserwowano we Wsiowej Kuchni kurczaka. Danie szybkie, atrakcyjne wizualnie i smakowo, naprawdę smaczne i niebanalne. Okazało się, że kurczak z ziarnopłonem to bardzo udany duet.


Sałata z ziarnopłonem i kurczakiem

3 szklanki świeżego ziarnopłonu (zbieranego PRZED KWITNIENIEM)
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
4 garście orzechów włoskich (obranych ze skorupek)
4 duże, dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oliwy (oleju) po suszonych pomidorach
Łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
kiełki rzodkiewki


Składniki opłukujemy i odstawiamy do odsączenia. Pierś kroimy w paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy krótko na oleju. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy octem i olejem po pomidorach, w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo pieprzem i solą i podajemy z grzankami jako danie na kolację lub przystawkę.





Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz