Sałata z ziarnopłonem i kurczakiem
3 szklanki świeżego ziarnopłonu (zbieranego PRZED KWITNIENIEM)
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
4 garście orzechów włoskich (obranych ze skorupek)
4 duże, dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oliwy (oleju) po suszonych pomidorach
Łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
kiełki rzodkiewki
Składniki opłukujemy i odstawiamy do odsączenia. Pierś kroimy w paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy krótko na oleju. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy octem i olejem po pomidorach, w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo pieprzem i solą i podajemy z grzankami jako danie na kolację lub przystawkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz