Jeżeli tłusty czwartek to obowiązkowo smażenie pączków. We Wsiowej Kuchni najbardziej smakują oponki z serem nazywane pączkami z dziurką :) Przepis znany jest i przechowywany w tajemniczych zeszytach Ciotki Chichotki od ponad 30 lat i zawsze, kiedy pojawia się zamysł smażenia pączków, wybór pada na te z dziurką właśnie.
Pączki z dziurką
50 dag sera białego półtłustego (trzy razy mielonego)
50 dag mąki pszennej
10 dag cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
3 duże żółtka
50 dag mąki pszennej
10 dag cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
3 duże żółtka
pół białka jaja
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml śmietany 18%
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml śmietany 18%
szczypta soli
tłuszcz do smażenia, mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju), cukier puder do posypania.
Mąkę wysypać na blat lub do głębokiej miski, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka, białko, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Można dosypać maki, jeżeli ciasto okaże się zbyt luźne. Następnie rozwałkować je na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1,5 - 2 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a na środku każdego z nich małą dziurkę (można posłużyć się kieliszkiem bądź foremką do rurek waflowych). Oponki smażyć na niezbyt mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Gotowe oponki odłożyć na sito lub papier, aby tłuszcz ociekł a kiedy już przestygną - posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Po co dolewa się spirytus do oleju?
OdpowiedzUsuńŻeby ciasto podczas smażenia nie wchłaniało zbyt dużo tłuszczu. Mniej również pryska :) Pozdrawiam :)
Usuń