czwartek, 10 listopada 2016

Chleb pszenno-żytni i podpłomyki orkiszowe


Skoro już o chlebie była mowa, to chętnie podzielę się dwoma przepisami na bardzo smaczne i proste do upieczenia pieczywo. Nie ma z nim wiele roboty a gościom zawsze smakuje :)

Chleb pszenno-żytni

35 dkg mąki żytniej typ 720
15 dkg mąki pszennej typ 750
2 szklanki wody (ciepła, nie gorąca)
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 dkg świeżych drożdży

Mąki wsypujemy do miski. Robimy mące zagłębienie, do którego wrzucamy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy połowę ilości ciepłej wody, delikatnie mieszamy ją z drożdżami i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo resztę wody i ewentualnie podsypując mąką. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy, posypujemy niewielką ilością mąki i kroimy ostrym nożem kratkę. Foremkę odstawiamy, aby chleb wyrósł i następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. bez termoobiegu przez ok. 45 minut. Do piekarnika wraz z chlebem wstawiamy na czas pieczenia metalowy pojemnik z wodą.





Podpłomyki orkiszowe

1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka soli
0,5 szklanki nasion lnu
1 łyżka nasion babki płesznik
0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto półtwarde, które będzie można cienko rozwałkować. W razie konieczności dolewamy wody (po troszku) lub dosypujemy mąki. Pieczemy w tortownicach cienkie placki, które przed pieczeniem kroimy na 6 części. Podpłomyki pieczemy szybko, bo około 15-20 minut, do zrumienienia, w temp. 170 stopni, z termoobiegiem. Warto to piekarnika zaglądać, aby podpłomyków nie przypalić :)


Samo zdrowie ;) Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz